■ B. FUNDOIANU – Respect cenzurei | 1919 ■

14 août 2009 § Poster un commentaire

Michael ELMGREEN & Ingar DRAGSET | Social Mobility | 2005

Michael ELMGREEN & Ingar DRAGSET | Social Mobility | 2005

 

Suntem mai mult decât subtili. Şi oamenii politici sunt subtili, şi partidele politice, guvernul şi Cenzura. Suntem o ţară de subtili. Aşa se face că gazeta unui partid care de curând găsise o „subtilitate constituţională“ pentru rezolvarea chestiei evreieşti, se supără acuma pe cenzura noului guvern că i-a şters un pasaj în care verifica „subtilitatea“ decre­tului-lege în aceeaşi eternă chestie evreiască [1].

Gazeta marghilomanistă are o supremă intuiţie de când e departe de cârmă. A observat că o declaraţie a primului ministru corela votul universal la chestia evreiască.

Or, asta însemna că evreii vor vota la primele alegeri. „Decretul-lege“ însă, aşa cum e cu vervă formulat, stă în cale. Atunci 1) ori se amână alegerile, 2) ori se schimbă decretul-lege.

Aceasta e observaţia pe care gazeta Le Progrès a făcut-o şi pe care întotdeauna binevoitoarea cenzură a şters-o cu buretele de uitare. Şi gazeta protestează împotriva cenzurii.

E o recentă părere de altfel că cenzura ar fi un mijloc odios de guvernământ: e un simplu mijloc. Cenzura e un simbol. Concepeţi pe d. I.C. Brătianu la guvern fără cenzură? Existenţa guvernului e în funcţie de cenzură. Şi e foarte logic. 

[Pasaj cenzurat]

Fără îndoială, cenzura a devenit un mister, un act religios, un mit. Respectaţi cenzura! Ea are voie să taie. Să taie orbeşte ca o spadă în lupte. Să taie oricând şi orice. Să taie ideea contrarie şi cea prietenă. Să taie orişice idee. Ideea e dăunătoare chiar când ţi-e prietenă, chiar când te ajută. Dar de asta nu se poate plânge actuala Cenzură.

F.

Nota editorilor Leon Volovici şi Remus Zăstroiu:

[1] Este vorba despre decretul-lege din 29 decembrie 1918, emis de guvernul Brătianu, privind condiţiile de dobândire a cetăţeniei române. Legea înlocuia decretul precedent emis de guvernul Marghiloman la 27 august 1918, care prevedea mai multe restricţii şi condiţii dificile pentru aprobarea încetăţenirii.

 

Imagine : Michael ELMGREEN & Ingar DRAGSET, Social Mobility, 2005.

Text : F. (sic!), „Respect cenzurei“, articol publicat în revista Mântuirea, 1919, nr. 2, 25 ianuarie, p. 1. Reluat în volumul: B. Fundoianu, Iudaism şi elenism, Ediţie îngrijită, note şi prefaţă de Leon Volovici şi Remus Zăstroiu, Editura Hasefer, Bucureşti, 1999, pp. 34-35.

Pentru a cita acest articol:
Restitutio Benjamin Fondane https://fondane.wordpress.com/

Gratias agimus.

Tagué :, , , , , , , , , ,

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Qu’est-ce que ceci ?

Vous lisez actuellement ■ B. FUNDOIANU – Respect cenzurei | 1919 ■ à INSTITUT FONDANE.

Méta